KlimaTV 2.0
– en nyttig ramme for video- og podcastserier med klimafokus
Udfordringen
Den menneskeskabte udledning af drivhusgasser har alvorlige og stigende konsekvenser for både natur og mennesker. For at imødegå denne klimakrise er vi nødt til at gennemføre en massiv grøn omstilling af alle dele af samfundet. Energiforsyning, produktion, transport og landbrug skal gøres CO2-neutralt og samtidig er vi nødt til at opsamle og lagre store mængder CO2 fra atmosfæren. De løsninger der får succes forskellige steder i verden, skal så vidt muligt kunne spredes til andre lande.
Dette har været kendt i årtier, men klimakrisen er især begyndt at fylde mere i offentligheden siden 2015:
- I 2015 blev Parisaftalen vedtaget. Dens mål er at begrænse stigningen i den globale gennemsnitstemperatur til højest 1,5 °C i forhold til niveauet før industrialiseringen og i hvert fald holde den under 2 °C.
- I 2018 udsendte FN’s Internationale Klimapanel sin SR15-rapport, der ligeledes understregede, hvor vigtigt det er at begrænse temperaturstigningen.
- Den grønne omstilling er central for, at vi kan leve op til FN’s 17 verdensmål, og får også stadig større betydning i EU og mange af EU-landene.
- I 2019 vedtog et bredt politisk flertal i Danmark således en ambitiøs målsætning om at reducere landets CO2-udledning med hele 70 % inden udgangen af 2030.
Omstillingen forudsætter en bred, faktuel og vedkommende debat om klimakrisen, dens løsninger og medfølgende dilemmaer. Der mangler hverken information eller debat om disse emner, men det kan ofte være en udfordring at finde frem til den mest relevante viden i informationsstrømmen og at skelne mellem fup og fakta. Omstillingen er ikke blot et spørgsmål om at give befolkningen mere viden. Den handler i lige så høj grad om at skabe positive fremtidsvisioner, at motivere til handling og øge bevidstheden om, at der kan være mange og sommetider indbyrdes modstridende veje til det samme mål.
Vores koncept
Foreningen KlimaHub vil gerne øge vidensniveauet om klimakrisen og den grønne omstilling og opkvalificere debatten om disse i forhold til to hovedmålgrupper: Unge under uddannelse, i alderen 15-30 år, og aktive indenfor grøn omstilling.
Vi arbejder med et katalog over foreløbig 70 mulige emner, som handler om den eksisterende klimakrise, dens årsager og muligheder for at imødegå den. Kataloget opdateres løbende.
De to hovedmålgrupper dækker over flere undergrupper med forskellige interesser og forskellig grad af forhåndsviden.
Unge under uddannelse
- på gymnasieniveau og evt. de øverste klasser i grundskolen.
- på erhvervsskoler, hvor nogle fag bliver direkte påvirket af den grønne omstilling.
- på højskoler.
- universitetsstuderende på uddannelser, hvor bestemte klimaemner er relevante.
Aktive indenfor grøn omstilling
- klimaengagerede, der følger med i samfundsdebatten og dens dilemmaer. Det kan være universitetsstuderende, NGO’er, interesseorganisationer, tænketanke og politisk interesserede, inkl. medlemmer af partier.
- teknisk interesserede, der vil høre mere om bestemte teknologier. Det kan være universitetsstuderende, ingeniører, virksomheder, medier/journalister, politikere samt personer, der beskæftiger sig med energiteknologi og energisystemer.
Hertil kommer
- undervisere, der gerne vil have uddybet stof fra videoerne.
Selvom produktionen er henvendt til en eller flere primære målgrupper, skal andre nysgerrige så vidt muligt også kunne se og høre med.
Redskaberne til at nå vores målgrupper er
(For unge under uddannelse)
- videoer med introduktioner til klimaemner.
- i mindre grad podcastepisoder, der kan uddybe emner i videoerne – især henvendt til underviserne.
(For aktive indenfor grøn omstilling)
- podcastepisoder med interviews og debat om klimaemner under overskriften KlimaRadio.
- i mindre grad videoer, der enten kan reklamere for podcastepisoderne eller illustrere bestemte emner, der egner sig særlig godt til animationer og infografik.
Både videoer og podcastepisoder bliver produceret i miniserier, som vi fundraiser til uafhængigt af hinanden, og som har hver deres fokus og målgrupper.
Vores produktion adskiller sig især fra eksisterende videoer og podcasts ved, at vi er bevidste om, at der i forvejen eksisterer en stor mængde information om klima.
Vi vil i høj grad inddrage og henvise til eksterne produktioner og andre videnskilder i vores miniserier og gør meget ud af vores indledende research. Dette hjælper også vores brugere til selv at få overblik.
Vores overblik over aktører og viden på området gør det let for os at finde ud af, hvem vi gerne vil have til at deltage og hvem vi bør samarbejde med. Og vores overblik over det eksisterende materiale hjælper os til at vurdere, hvor det er mest relevant, at vi selv bidrager med nyt og om vi går efter et rent dansk publikum eller ej. Hvis vi dækker et emne, der i forvejen findes videoer eller podcasts om, er det vigtigt, at vi bidrager med nye vinkler.
Temaer
Hver miniserie bliver opbygget omkring et eller flere overordnede temaer:
Positive fremtidsvisioner: Vi vil præsentere vores målgrupper for motiverende visioner af, hvordan fremtiden kan se ud, når den er bedre end nutiden og få dem til selv at danne deres egne visioner.
Udforskning af dilemmaer: Vi vil præsentere vores målgrupper for dilemmaer, der kan opstå mellem forskellige tilgange og løsninger i den grønne omstilling og få dem til at overveje, hvor de selv står.
Opfordring til handling: Vi vil motivere vores målgrupper til at foretage sig noget, der i deres egen dagligdag kan bidrag til at afhjælpe klimakrisen, enten som individer eller i fællesskab.
Kildekritik i forhold til medier: Vi vil gøre det lettere for vores målgrupper at skelne mellem fup og fakta i den offentlige debat, hvilket både er relevant i forhold til klimadebatten og medielandskabet generelt.
Fortællinger: Vi vil gerne fortælle gode historier om de emner, vi arbejder med, og sætte ansigter på dem.
Vi lægger forskellig vægt på temaerne, alt efter hvilke konkrete målgrupper og emner der er tale om.
Organisation
KlimaHub er et netværk af iværksættere og andre ildsjæle, der beskæftiger sig med klimaprojekter. Alle medlemmer bidrager med stort engagement og nyttig viden om forskellige aspekter af klima og bæredygtighed. I foreningen er der betydelige erfaringer med projektudvikling, ledelse, vidensopsamling, digital formidling og klimaprojekter.
Vi inddrager skiftende temakonsulenter fra serie til serie.
KlimaHub er ansvarlig for miniseriernes planlægning, produktion, udbredelse, leverancer, ansættelser og erfaringsopsamling samt koordination og dialog med vores sponsorer og samarbejdspartnere.
Samarbejdspartnere
KlimaTV er en frivilig redaktionsgruppe, som stiller sin hjemmeside på klimatv.dk og sine platforme til rådighed for projekter indenfor rammen af KlimaTV 2.0. Nogle af vores aktive i KlimaHub udgør samtidig kernen i redaktionsgruppen.
Siden 2009 har KlimaTV’s skiftende redaktioner indsamlet videoer og podcasts om alle aspekter af klimaproblemerne samt deres årsager og løsninger. Aktuelt omfatter samlingen ca. 1.200 videoer, hvoraf de fleste er på engelsk og ca. 120 på dansk. Samlingen vokser med 2-3 videoer om ugen. De bliver udvalgt af redaktionen, hvis de lever op til dens kriterier om klimarelevans samt lyd- og billedkvalitet. Siden præsenterer også 35 danske og engelsksprogede podcasts.
Produktion
- I 2021 vil vi samarbejde med medieuddannelser om at finde studentermedhjælpere og nyuddannede med lyst til at medvirke i vores video- og podcastproduktion.
Undervisning
- Fra Frederiksberg gymnasium, Greve gymnasium og Gribskov gymnasium deltager lærere og elever i afprøvning og kvalitetssikring af videoer og podcastepisoder.
Byggeklodser
KlimaHub benytter forskellige interne vidensbaser, hvor vi samler information om de eksperter, ildsjæle, konkrete målgrupper og mulige samarbejdspartnere, som kan være relevante for de enkelte miniserier. KlimaTV’s hjemmeside fungerer i sig selv som en offentlig præsentation af den vidensbase, der har information om eksisterende videoer, podcasts og udvalgte podcastepisoder med klimafokus.
Vidensbaserne vedligeholdes af KlimaHubs bestyrelse. De omfatter:
Et katalog over mulige klimaemner til nye videoer og podcastepisoder, inkl. udvalgte spørgsmål, pointer og dilemmaer.
En stadigt voksende liste over offentligt tilgængelige danske og engelske videoer og podcasts med klimafokus. Via KlimaTV’s redaktion overvåger vi ca. 50 videokanaler på Youtube og indlejrer de mest relevante videoer og dem med størst produktionsværdi på klimatv.dk.
Lister over danske ildsjæle, forskere, forfattere til bøger og specialer, NGO’er og politiske aktører med forstand på forskellige aspekter af klimakrisen og den grønne omstilling.
Lister over eksisterende videnssamlinger, online undervisningsmateriale, blogs og andre hjemmesider, som kan bruges i vores shownotes.
Lister over mulige samarbejdspartnere og ambassadører, som kan hjælpe os med at udbrede kendskabet til vores produktioner.
Produktion
Vores standard-setup i videoer er:
En synlig person eller fortællerstemme præsenterer et emne og interviewer relevante ildsjæle og eksperter. Omgivelserne skifter efter emnet, med udgangspunkt i et studie med forskellige visuelt interessante lokationer, kombineret med optagelser fra virksomhedsbesøg, klimamarcher, natur, trafik m.m. og lejlighedsvist infografik og animation samt relevante videoklip fra tredjeparter.
Vi henter inspiration til omgivelser i bl.a. den britiske klimavideoserie Just Have A Think, hvor en fast studievært fra video til video illustrerer skiftende emner med fysiske genstande og modeller, greenscreen-optagelser, computergrafik, liveoptagelser fra klimaaktioner og meget andet.
Vores standard-setup i podcasten er:
To værter diskuterer et emne og interviewer relevante ildsjæle og eksperter, enten i et studie eller på forskellige lokaliteter, der har relevans for emnet og som kan bidrage med stemningslyde, f.eks. fra virksomheder, debatmøder, klimamarcher og happenings. Lejlighedsvist tilføjer vi uddrag af nyhedsudsendelser fra tredjeparter. Hver episode består af forskellige segmenter, der optages hver for sig.
Med to værter kan den ene lave faktacheck under optagelserne, hvis det behøves.
Af og til følger vi en episode op med en mini-episode, hvis der i debatter og interviews dukker særlige problemstillinger op, som der ikke er tid til at behandle indenfor rammerne af den aktuelle episode.
Produktionen finder sted i samspil med vores målgrupper og andre brugere.
Af hensyn til unge under uddannelse og personer udenfor de primære målgrupper bliver fagtermer altid kort forklaret i hver video eller podcastepisode og uddybet i dens shownotes.
Indenfor disse rammer har interviewere, klippere og researchere/skribenter frie hænder til at præge indholdet af de enkelte episoder.
Backup/lydarkiv
Vi følger en fast procedure for backup og opbevaring af råoptagelser og de færdige udgivelser. De opbevares under sikre forhold på harddiske to forskellige steder i Danmark – i København og på Langeland. Vi arbejder med en fælles oversigt over, hvad der befinder sig i arkivet.
Via KlimaTV har vi etableret et lydarkiv med optagelser, som illustrerer forskellige klimaemner og kan genbruges fra projekt til projekt. De kan være af folkemængder ved klimamarcher, demonstrationer og happenings, deltagere og talere ved offentlige debatmøder og foredrag, klimarelevante koncerter, folkemødet på Bornholm, forskellige klima- og bæredygtighedsfestivaler rundt omkring i Danmark eller trafik-, maskin- og naturlyde.
Lydarkivet følger den samme procedure for backup, opbevaring og oversigter som KlimaTV 2.0 i øvrigt.
KlimaHub/KlimaTV sørger for de nødvendige aftaler med arrangører af diverse offentlige møder, hvor vi gerne vil optage lyd.
Kendingsmelodien for KlimaRadio er forskellige varianter af Lisbeth Smedegaard Andersens ”Så vist vil de komme”, indspillet af Jens Lysdal.
Sprog
Videoerne bliver som udgangspunkt udgivet på dansk med engelske undertekster. I særlige tilfælde forsyner vi dem med engelsk speak, hvis de vil have særlig interesse for et udenlandsk publikum. Vores podcastepisoder er som udgangspunkt på dansk; dog kan udvalgte interviews være på engelsk eller andre sprog, hvis det giver mening i forhold til de relevante eksperter og aktuelle målgrupper.
Shownotes
Alle videoer og podcastepisoder forsynes med gennemarbejdede shownotes. De vil linke til udvalgte videoer, podcasts, vidensbanker og debatfora med klimafokus, der allerede eksisterer på nettet.
Hvis målgruppen er unge under uddannelse, præsenterer vi også links til relevant og klimarelateret undervisningsmateriale på dansk. De centrale udgivere og materialer på internettet er Alineas geografiportal (kræver login), Clio.me (kræver login), Danmarks Radio, Experimentariet, Faktalink.dk, fremtidensenergi.dk, Gyldendals natur/teknologi-portal (kræver login) og rollespillet ”Kloden sveder”, Skoven i Skolen, CONCITO’s/Klimaambassadens Sustainable 2.0, Systime (kræver login), Verdensmål.nu, Verdenstimen.dk og Videnskab.dk.
Enkelte materialer på engelsk inddrages, hvis de er særlig relevante. Det gælder NASA’s “Climate Change and Global Warming” og SkepticalScience.com.
Ved al vores produktion er der også et godt samspil mellem vores nye materiale og KlimaTV’s allerede eksisterende samling af videoer og podcasts fra hele verden.
Kvalitetssikring
Kvalitetssikring af vores produktion kan inddeles i tre kategorier: Produktionsværdi, formidling og faglighed.
Vi bestræber os på at vores videoer og podcastepisoder har så høj en lydkvalitet og anden produktionsværdi som muligt. Dette tester vi jævnligt på de medlemmer af KlimaHubs bestyrelse, der ikke selv tager del i produktionen.
Når vi producerer materiale til unge under uddannelse, skal formidlingsaspektet testes af lærere og elever på de uddannelser, de henvender sig til. Det faglige indhold testes af dels lærerne og dels eksperter i de emner, vi fortæller om – og som supplerer de eksperter, som udtaler sig. Foreløbig har vi kontakt med lærere og elever på Frederiksberg, Gribskov og Greve Gymnasier.
Når vi producerer materiale til aktive i den grønne omstilling, tester vi formidlingsapektet og den faglige kvalitet med hjælp fra både eksterne eksperter og udvalgte repræsentanter for målgrupperne.
Vi overvejer også, hvordan vores egne holdninger er med til at påvirke produktionen. Vi kan ikke undgå en sådan påvirkning, men når vi selv er så bevidste om den som muligt, bidrager det til en fair behandling af de emner, vi tager op.
Alle deltagere i den enkelte video eller podcastepisode får mulighed for at høre den igennem og komme med indsigelser og forslag til rettelser, inden vi udgiver den.
Rettigheder
Vi offentliggør hovedparten af vores videoer og podcastepisoder under Creative Commons-licensen BY-NC. De vil således frit kunne bruges i undervisning og genbruges til andre ikke-kommercielle formål.
I nogle tilfælde kombinerer vi episodernes indhold med lydklip fra nyhedsarkiver. Det kan betyde, at der er begrænsninger på andre aktørers mulighed for at genbruge dem. Redaktøren sørger i disse tilfælde for, at de nødvendige aftaler er på plads og at de holder sig indenfor vores budget.
Alle bidragydere til den enkelte video og podcastepisode bliver krediteret i videoen/podcasten og i de tilhørende shownoter. Det gælder også de fonde eller andre sponsorer, der har bidraget økonomisk.
Platforme
Vores videoer udgives på platformene Youtube og Vimeo og indlejres på klimatv.dk.
Til podcastepisoderne bruger vi Libsyn som hovedplatform og en række andre kanaler, som den kan syndikere til. Som helhed vil KlimaRadio indgå i den eksisterende samling af podcasts på klimatv.dk, mens de enkelte episoder får hver deres underside, hvor de indlejres fra Libsyn og forsynes med shownotes.
Udbredelse
Udbredelsen af vores miniserier vil så vidt muligt ske i samspil med de aktører, som hjælper os med at kvalitetssikre og som selv har interesse i, at vores videoer og podcast bliver udbredt. Kanalerne er sociale medier, nyhedsbreve og medier, som bruges af målgrupperne, udvalgte nyhedssider og debatfora samt i mindre omfang fysiske møder og messer.
Vores SoMe-medarbejder og andre projektdeltagere fra KlimaHub reklamerer for vores videoer og podcastepisoder på udvalgte sociale medier med spændende lydklip og sammendrag. Samtidig vil vi bruge dialog og kommentarer på disse medier til at forbedre kommende videoer og podcastepisoder.
Vi gør også opmærksom på nye miniserier i KlimaHubs eget nyhedsbrev samt via pressemeddelelser og kontakter til udvalgte journalister.
Evaluering
Vores evaluering består af en kvantitativ og en kvalitativ del.
Den kvantitative evaluering består i, at vi måler på
- antallet af aktører (personer, NGO’er, institutioner, virksomheder, m.v.), der medvirker i vores produktioner, både foran kameraet/mikrofonen og til kvalitetssikring og shownotes.
- antallet af gange hver enkelt video/podcastepisode bliver streamet/downloadet. Antallet af brugere vil i sagens natur variere, alt efter hvilken målgruppe vi henvender os til. Ved streamning måler vi også på, hvor meget der reelt bliver set/hørt.
- hvor mange unikke besøgende der besøger hjemmesiden klimatv.dk og vores andre udgivelsesplatforme (Youtube og Vimeo for videoer, Libsyn med tilknyttede syndikeringsplatforme for KlimaRadio).
Bilag
Mulige emner i videoer og podcastepisoder på KlimaTV
Tilknyttede personer
KlimaTV søger frivillige til podcasten KlimaRadio
Vores redaktion producerer oplysende og underholdende podcastepisoder om klimakrisen og dens løsninger. Vi fortæller både om NGO’er og mindre virksomheder med klimafokus og om de større perspektiver. Vi er især interesseret i… Interviewere Du har en god,...

Sommermøde på Langeland den 29.-30. august
KlimaHub holder sommermøde på Langeland tirsdag-onsdag den 29.-30. august 2023. Vi får besøg af den kendte aktion-filosof Oleg Koefoed, som fortæller om fundraising og kompetencer i klimanetværk. Hvis du har mulighed for at deltage på det tidspunkt, er du velkommen...
Referat af online generalforsamling i KlimaHub, 16. april 2023
1. Valg af dirigent. Lars blev valgt. 2. Valg af referent. Rasmus blev valgt. 3. Formanden aflægger beretning for det forløbne år. (Rasmus:) Året har i høj grad været et genstartsår, illustreret med billedet af ler på en drejeskive. Bestyrelsen har haft to hyggelige...
Referat af bestyrelsesmøde i KlimaHub søndag den 27. november 2022
Deltagere: Rasmus, Lars, Natasha, Thomas. Eneste punkt på dagsordenen: Skal vi sløjfe vores bestyrelsesansvarsforsikring og gentegne den, når/hvis vi modtager et større beløb i fremtiden? Forslaget blev enstemmigt...

Medlemsmøde i Sydhavnen
Alle medlemmer og “hangarounds” er hermed inviteret til medlemsmøde i Lars Engbergs bådehus den 27. november kl. 12. Adressen er Ved Slusen 30, 2300 København S.
Tilknyttede miniprojekter
Divestment – en podcastserie på KlimaRadio
Vi fortæller historien om den danske NGO AnsvarligFremtid og kobler den til historien om den fossile divestment-bevægelse på verdensplan.
CO2-kompensation – en podcastserie på KlimaRadio
Serien undersøger udfordringerne ved CO2-kompensation. Vi tager udgangspunkt i fire praktiske eksempler: Tilbud om grøn el, CO2-neutrale hjemmesider, CO2-neutrale flyrejser og CO2-neutrale musikfestivaler.
Mulige emner i videoer og podcastepisoder på KlimaTV
Emnerne er her fordelt på vores vejledende kategorier: Klimakrisen, forskning, handling, omstilling, energi, CO2-lagring, økonomi, politik, internationalt og ”andet”. Nogle emner egner sig bedst til introduktionsvideoer, andre til uddybende podcasts. Da niveau og...
Klimaforskning og klimamyter
En videoserie og hjemmeside, som på klar og overskuelig vis fortæller, hvordan FN’s Klimapanel arbejder. Og hvad problemet er med de konspirationsteorier om klimaforskning, som fra tid til anden dukker op i den offentlige debat.