CO2-kompensation – en podcastserie på KlimaRadio
Serien undersøger udfordringerne ved CO2-kompensation.
Vi tager udgangspunkt i fire praktiske eksempler: Tilbud om grøn el, CO2-neutrale hjemmesider, CO2-neutrale flyrejser og CO2-neutrale musikfestivaler. Med afsæt i disse undersøger vi, om de virker, og hvad der skal til, for at CO2-kompensation kan fungere i praksis.
Vi kommer rundt om skovrejsning, rewilding, andre former for CO2-lagring, udbygning af grøn og mindre grøn energi, energibesparelser og udfordringen ved tilbud, der er baseret på energicertifikater eller CO2-kvoter.
En vigtig pointe er, at man kun kan neutralisere en given CO2-udledning ved at støtte projekter, som giver ”additionelle” CO2-besparelser, dvs. besparelser, som ikke ville være opnået alligevel.
Serien baseres på en opdateret udgave af et speciale om CO2-kompensation, skrevet af Rasmus S. Larsen som led i en masteruddannelse i miljøvurdering på Aalborg Universitet.
Målgrupper
Gymnasieelever og folk med generel interesse for klimasagen. De konkrete tilbud giver en god kobling mellem de forholdsvist abstrakte økonomiske koncepter og målgruppernes egen dagligdag.
Varighed
10 episoder, der hver varer 45 minutter. De skal kunne høres uafhængigt af hinanden. Enkelte segmenter skal samtidig udgives som miniepisoder på f.eks. 10 minutter.
Emner, vi gennemgår i de 10 episoder
Episode / Emne 1. Præsentation af de fire valgte emner, metoder til CO2-besparelser, udfordringer og konceptet om additionalitet.
Episode / Emne 2. Beregning af CO2-udledninger og CO2-besparelser.
Hvordan kan man sikre, at de svarer til hinanden? Hvilke andre faldgruber skal man være opmærksom på?
Episode / Emne 3. Grøn energi og energibesparelser.
Det er mere effektivt at mindske udslip af drivhusgasser i første omgang end at opsamle dem igen bagefter. Men det kan være sværere at sikre, at der er tale om additionelle besparelser.
Episode / Emne 4. Energicertifikater.
Hvordan virker de i praksis? Hvor stor en ekstraomsætning skal disse give, for at de kan føre til målbare besparelser? Hvor stor er barrieren for forskellige typer af energiteknologi?
Episode / Emne 5. Biologisk CO2-optag og biochar.
Vi forholder os til løsningernes stabilitet og kapacitet. En plantet skov kan risikere at brænde og derved frigive den CO2, som er lagret i træerne. Mængden af lagret CO2 er afhængig af, hvor meget areal, der er til rådighed, i konkurrence med landbrugsproduktion til fødevarer og biomasse.
Episode / Emne 6. CO2-optag via rewilding.
Herunder potentialet i skove, tørvemoser, ålegræs og andre landskabstyper.
Episode / Emne 7. Andre metoder til CO2-optag: CSS, mineralsk CO2-lagring.
Episode / Emne 8. CO2-kvoter og CDM.
Det europæiske marked for CO2-kvoter har eksisteret i flere årtier og har dannet forbillede for flere andre kvotehandelssystemer. Men samtidig har prisen på CO2-kvoter altid været meget lav og den politiske vilje til at hæve dem har været stærkt begrænset. Har CO2-kvoter gjort nogen mærkbar forskel for klimaet indtil nu? Hvilke empiriske undersøgelser findes der af kvotehandelens effekt? Gør det nogen forskel at bruge CDM til at finansiere projekter fremfor regulær ulandsbistand?
Episode / Emne 9. Lokale eller fjerne projekter.
Herunder spørgsmålet om administrationsomkostninger.
Episode / Emne 10. Konklusion
Temaer
Udforskning af dilemmaer. Opfordring til handling.
Ekstra materiale
Serien kobles til uddybende tekster på klimatv.dk og shownotes på KlimaTV’s kanaler på Vimeo og Youtube.
Teksterne skal udformes på en så tidløs måde som muligt – så det er let at tilføje opdateringer og nye eksempler. De skal samtidig udgives som pdf’er, så de kan printes i A4-format og bruges som fysiske undervisningsmaterialer. Vi inddrager henvisninger til andre relevante hjemmesider, videoer, podcasts, bøger, rapporter og undervisningsmaterialer i øvrigt.
Med podcastserien følger en video på 2-3 minutter, som reklamerer for serien.
Eksisterende materiale (video/podcast)
KlimaTV har registreret 5 videoer på engelsk om CO2-kompensation. Desuden 35 videoer om CO2-lagring, dog er ikke alle lige relevante for emnet.
Klimatestamentet har lavet to podcastepisoder, der er relevante for emnet: Er den grønne strøm fantastisk eller farveblind?, 10. januar 2019, og Vi smider da bare CO2’en ned i undergrunden, 31. januar 2019.