Vi har brug for fremtidsbilleder
Af Sju G. Thorup
Jeg vil gerne tale om at gøre det abstrakte konkret og nærværende. Der er kæmpe værdi i at kunne gøre abstrakte mål konkrete. Det kan inspirere andre til handling og dermed medvirke til en positiv forandring i samfundet. Et abstrakt mål, som vi er enige om her, er at vi skal gennemføre den grønne omstilling. Danmark skal hurtigst muligt blive CO2-neutralt og naturvenligt, og vi skal samtidig sikre at omstillingen blir retfærdig.
Men det er svært at arbejde hen imod et abstrakt mål.
Mennesker har brug for at forestille os noget konkret, og at se nogle håndgribelige eksempler, for virkelig at tro på noget, og for at kunne forestille os de handlinger vi selv skal gøre, og hjælpe andre med at gøre, for at føre den grønne omstilling ud i livet.
Jeg er selv gået i gang med at skabe positive, konkrete billeder af fremtiden. Det gør jeg i en serie af fremtidsglimt i en billedblog på internettet: “Glimpses of Our Future”. Eller lettere at huske på dansk: Fremtidsglimt.
Hvert fremtidsglimt er en hel historie i komprimeret form. Det viser et øjeblik fra en dagligdag, eller et element i hvordan samfundet fungerer. Årstallet er 2043, dvs. om lidt over 20 år. Fortælleren er en ung studerende et sted i Europa.
Her er et eksempel: Til den tid vil der ikke længere findes biler med forbrændingsmotorer der larmer, som vi kan høre hér. Alle køretøjer vil bruge enten elmotor eller brændselsceller, og begge dele er helt stille i funktion. Derfor sidder fortælleren sammen med sin farfar og nevø i haven, og farfar siger: ”Når børn nu om dage kører med biler, siger de ingen brummelyde…” (147)
Der er foreløbig lidt over 200 fremtidsglimt i billedbloggen, og der udkommer 2-3 nye om ugen. Jeg har lavet et udvalg på cirka 50 fremtidsglimt i denne lille bog. Hensigten er, at man ser ét fremtidsglimt ad gangen og tager sig tid til at filosofere over, hvordan netop dét glimt kan belyse den fremtid man ønsker.
Mine fremtidsglimt er et modsvar til alle de triste statistikker og nyheder man får i medierne hver dag.
Når politikere og interesseorganisationer debatterer, hører man tit om, hvor dyrt eller svært det bliver at omstille til et bæredygtigt samfund. Jeg synes det er vigtigt at tale om, hvor spændende og frugtbart og sjovt det bliver.
Alle mennesker har brug for konkrete eksempler på løsninger for at forestille os den dagligdag vi får – som på den ene side er nødt til at blive anderledes, på den anden side vil være både genkendelig og givende.
Fremtidsglimtene handler især om den grønne omstilling, dvs. et samfund der bruger CO2-neutral energi, transport og landbrug, og som bevarer og øger natur og biodiversitet. Der er også nogle fremtidsglimt om et endnu bedre demokrati og et endnu bedre samfund end vi allerede har.
Når jeg skaber et fremtidsglimt, så forestiller jeg mig konsekvenserne af at fossile brændsler er udfaset, og landbruget er blevet dyrevenligt og reelt bæredygtigt. For eksempel: ”Mange solstrøms-anlæg holder får og høns blandt solpanelerne.” (188)
Jeg forestiller mig hvordan vi lever, når vi er i fuld gang med at genskabe den mangfoldige danske natur, og når borgerne tager ansvar for naturen. For eksempel: ”Skoleklasser vælger en dyreart som maskot og konkurrerer om, hvilke bestande der trives bedst.” (193)
Jeg tænker også over ulemperne ved den måde samfundet er indrettet i dag, og forestiller mig hvordan de ting kunne blive bedre.
Blandt andet mener jeg at markedskræfter kan være nyttige, men at kapitalistisk logik og markeds-tænkning har taget overhånd på mange punkter i øjeblikket. Der er brug for at vi tænker i samfundets langsigtede behov som det primære, og markedskræfternes spil sekundært. Derfor har jeg for eksempel dette fremtidsglimt: “Reglen om at man skal eje aktier i mindst 2 år, har fjernet spekulation på aktiemarkederne, og bestyrelser træffer mere langsigtede beslutninger.” (103)
Jeg håber at hver enkelt læser kan finde nogle fremtidsglimt, som gør dem optimistisk og giver dem lyst til at arbejde for den grønne omstilling.
En måde vi hver især kan hjælpe andre med at se konkrete eksempler på grøn omstilling, er at være rollemodel.
Som rollemodel vælger man at synliggøre sine grønne valg, helst uden at missionere. Formålet er ikke at omvende andre – på kort sigt – men at sørge for, at de med deres egne øjne ser konkrete eksempler på grønne handlinger.
Jeg havde selv elbil i 1990’erne, for snart 25 år siden. Dens topfart var 90 km/t ned ad bakke, og rækkevidden var cirka 80 kilometer. Så der var mange der grinede og kritiserede.
Her for nylig har jeg truffet forskellige kolleger fra dengang, og i snakken om hvad der er sket i årene siden vi sås sidst, har flere sagt: ”Og jeg har en elbil nu. Det gjorde indtryk på mig, at du viste, at det var muligt.”
Det er en kæmpe tilfredsstillelse. Det gir mig energi til at blive ved med at være rollemodel og gøre grinagtige ting som at købe grøn strøm og give økologiske julegaver. Hver handling nytter nok lidt i sig selv, og især kan det nytte ved at gøre muligheden konkret for andre.
Måske ændrer de andre ikke selv adfærd lige med det samme, men det bidrager til at skabe en forestilling hos dem om, hvad den grønne fremtid er, og hvordan den kan lade sig gøre i praksis.
Lad os hjælpes ad med at hjælpe andre til at tage konkrete skridt i den grønne omstilling.
Måske vil du sende en ven nogle fremtidsglimt på en mail, eller give en lille bog i julegave. Jeg har nogle stykker med til salg for trykomkostningen på 45 kr. Det er kun et lille privat oplag, og jeg er i gang med at undersøge, om jeg skal lave en egentlig bogudgivelse. Hvis I har feedback, idéer, eller forlags-kontakter, så vil jeg meget gerne høre om det.
Fremtidsglimtene er siden kommet i bogform. 2. samling kan fx købes her.
Tak fordi I er vedholdende synlige her foran klimaministeriet! Jeg hepper på jer – og jeg håber at det snart ikke skulle være nødvendigt mere, fordi den grønne omstilling er blevet en positiv bølge, der ruller med fuld kraft ind over Danmark og verden.
(Sju G. Thorup holdt talen til Klimacaféens medlemmer den 3.12. 2020. Den bringes her efter aftale med hende.)
Boliana
28. december 2020 @ 4:05
Hejsa. Hvor det lyder skønt med sådan et Skrift. Jeg vil rigtig gerne købe et eksemplar hvis det er muligt. God vind og Energi. Kh Boliana
Annegrethe Jørgensen
28. december 2020 @ 13:06
Hej Boliana,
hvis du tjekker ét af de links, som Sju nævner i talen, finder du ind til hendes egen hjemmeside. Dér står hendes email nederst i det grønne felt. Skriv til hende – hun bliver glad, det ved jeg :-)
Med venlig hilsen,
Annegrethe